Podzimní smaragd: Vyzkoušejte sýrovou polévku s brokolicí podle jednoduchého receptu, který vás překvapí

Skvělá krémová polévka z brokolice a čedaru v sobě spojuje to nejlepší – jemnou chuť, jednoduchou přípravu a pořádnou dávku vlákniny i bílkovin. Tahle polévka dokáže zahřát, potěšit a zasytit v každém počasí a navíc nás naučí, jak využít běžné ingredience z naší kuchyně efektivněji. Kdo chce zvládnout rychlou večeři pro celou rodinu nebo poctivý předkrm na víkend, přijde si na své.
Proč stojí za to sáhnout po brokolici a čedaru
Brokolice obohatí polévku nejen krásnou zelenou barvou, ale především množstvím vlákniny, vitamínu C, vitamínu K a minerálů jako draslík a vápník. Sytý sýr čedar jí zase dodá pořádnou porci bílkovin a vápníku, což podpoří naše zdraví kostí. Kombinace těchto surovin z polévky dělá ideální volbu pro ty, kteří nechtějí dělat kompromisy mezi chutí a zdravím.
Suroviny, které máte běžně doma

Základní sestava ingrediencí na polévku nezaskočí žádného domácího kuchaře: stačí čerstvá brokolice, mrkev, cibule a česnek. Pro chuť i výživovou hodnotu přidáme olivový olej, máslo, kuřecí vývar, mouku (lze nahradit bezlepkovou), polotučné mléko a tekutou smetanu. Nejdůležitější je však pořádná dávka strouhaného sýra čedar.
Srovnání výhod hlavních ingrediencí
Ingredience | Přínos |
---|---|
Brokolice | Vysoký obsah vlákniny, vitamínů C/K, minerálů |
Sýr čedar | Bílkoviny, vápník pro kosti, plná chuť |
Mrkev | Vláknina, beta-karoten pro zrak |
Postup krok za krokem pro dokonalou polévku

- Cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky, česnek prolisujeme, brokolici rozdělíme na růžičky včetně stonku, mrkev nastrouháme.
- Na oleji s máslem zpěníme cibuli do měkka a ochutíme solí, pepřem, česnekovým a cibulovým práškem. Přidáme česnek a krátce zarestujeme.
- Zasypeme moukou, mícháme dohladka, aby se těsto nepřipálilo a polévka byla krásně hustá.
- Přiléváme kuřecí vývar po částech, důkladně mícháme, aby se nevytvořily hrudky. Vaříme pod pokličkou zhruba 15 minut.
- Přidáme mléko a smetanu, pro hladkou a krémovou konzistenci. Do polévky postupně nasypeme většinu sýra čedar, trochu necháme na ozdobu.
- Vložíme brokolici a mrkev, ochutíme dle potřeby. Opět přiklopíme a vaříme 10 minut, dokud brokolice nezměkne.
- Část polévky můžeme rozmixovat dohladka, ale kousky zeleniny dodají příjemnou strukturu.
Použití česneku a cibule zvyšuje obsah antioxidantů a podporuje imunitní systém. Zároveň dává polévce jedinečný charakter a výraz.
Co ještě přidat, aby byla polévka dokonalejší?
Pro milovníky výrazných chutí lze do hotové polévky přimíchat opečený chléb, česnekovou bagetu nebo několik kousků křupavé slaniny (pro ne-vegetariány). Polévka je vhodná pro vegetariány a snadno se přizpůsobí i bezlepkové variantě nahrazením mouky.
Jak polévku skladovat a ohřívat
Polévku bez obav uložíme v uzavřené nádobě do lednice na 3–4 dny. Při ohřívání na mírném plameni a občasném míchání si zachová krémovou konzistenci. Dobře zamraženou polévku lze uchovat až 2 měsíce, jen se může lehce změnit struktura díky obsahu mléčných výrobků.
Můj vlastní pohled na tuto polévku
Osobně mě na polévce z brokolice a čedaru baví její univerzálnost – dá se skvěle upravit kroskům podle chuti, navíc krásně zahřeje a zasytí i po náročném dni. Občas přidám trochu chilli nebo navrch posypu dýňovými semínky pro zajímavý kontrast. Není divu, že je to jídlo, ke kterému se ráda vracím.
Nadčasová kombinace zdraví a chuti
Krémová brokolicová polévka s čedarem je skvělou inspirací, jak spojit zdravou zeleninu, sytý sýr a jemný krémový základ v jediném talíři. Když se podíváme na nutriční hodnoty, je znát, že v sobě skrývá nejen vlákninu a bílkoviny, ale i potřebné vitamíny pro každodenní pohodu. Pokud hledáte snadný recept na rychlou večeři nebo vydatný předkrm, tahle polévka nikdy nezklame.
Komentáře