Babiččin dort: švestky, pusinky a piškot. Jednoduchý recept na chutný klenot s historií

Višňový koláč se sněhovou čepicí v červené formě, krájený nožem, detail řezu.

Začíná doba, kdy každé setkání voní po domácím pečivu. Koláč se švestkami a bezé vyvolává úžas nejen svou křupavou strukturou, ale i spojeními chutí, které překvapí i milovníky tradičních buchet. Možná si myslíte, že piškotové těsto už vás ničím neoslní, ale stačí přidat jednu nečekanou ingredienci a vznikne ten nejlepší základ sezóny. Připravte se na pečení, které vás přenese do historie i do atmosféry našich oslav.

Jak vznikla tradice piškotového těsta

Piškoty mají za sebou dlouhou historii. Původně připomínaly suchary, které se díky své trvanlivosti nosily na dlouhé cesty. Už na konci 16. století nacházíme piškoty v naší kuchyni v rozličných variantách: kdoulových, jablečných, hruškových i šípkových. Dnes jsou základem mnoha slavnostních moučníků a koláčů.

Proč jsou švestky v koláči tak oblíbené

Koláč pečící se v troubě na roštu

Přidání švestek dává pečivu vyváženou sladko-kyselou chuť a krásně kontrastuje s křupavým bezé i máslovou drobenkou. Švestky se při pečení rozvoní a zjemní těsto, zatímco pusinka a drobenka vytvoří povrch, který láká k ochutnání. Je to kombinace, která potěší rodinu i hosty.

Nejlepší piškotové těsto: Tajemství přípravy

  • Vyšlehání bílků musí být důkladné, aby pěna byla pevná a nadýchaná.
  • Opatrné vmíchání bílků do žloutkové směsi zajistí vzdušnost. Nedostatečné promíchání může znamenat těžké těsto, přílišné vmíchání těsto "zabije".
  • Citrónová šťáva ve sněhu stabilizuje pěnu a zesvětlí chuť pusinky.
Tajemství křehkého těsta: jak připravit základ perfektního koláče
Tajemství křehkého těsta: jak připravit základ perfektního koláče Doporučeno pro vás
Špagety bolognese: osvědčený recept, který potěší celou rodinu
Špagety bolognese: osvědčený recept, který potěší celou rodinu Doporučeno pro vás

Recept na koláč se švestkami a bezé – krok za krokem

Pro přehlednost jsme shrnuli ingredience jednoduše do tabulky:

Suroviny pro jednotlivé vrstvy koláče

SložkaMnožství
Pšeničná mouka300 g (těsto), 100 g (drobenka)
Studené máslo200 g (těsto), 50 g (drobenka)
Cukr100 g (těsto), 150 g (sníh), 50 g (drobenka)
Žloutky3 ks
Prášek do pečiva1 ČL
Bílky3 ks
Citronová šťáva1 ČL
Švestky500 g

Postup pečení krok za krokem

  • Nakrájejte studené máslo a smíchejte s moukou, cukrem, práškem do pečiva a žloutky. To je základní směs pro piškotové těsto.
  • Zabalte těsto do fólie a dejte na 30 minut do lednice.
  • Těsto rozválejte a přendejte do formy, propíchejte vidličkou a předpečte 15 minut na 180 °C.
  • Na vychladlé těsto rozložte rozkrojené a vypeckované švestky.
  • Připravte drobenku z másla, mouky a cukru, která čeká v lednici.
  • Z bílků, soli a cukru vyšlehejte hustý sníh, na konci přidejte citronovou šťávu.
  • Na švestky nejprve rozetřete sníh, pak posypte drobenkou.
  • Pečte při 180 °C dalších 40 minut, dokud není povrch křupavý a dozlatova.
Piškoty se dříve pekly jako zásoba na cesty, dnes z nich vytváříme luxusní moučníky na slavnostní příležitosti.

Jdeme na variace – když nejsou švestky po ruce

Pokud švestky chybí, vůbec nic se neděje! Skvělou alternativou jsou jablka, hrušky, případně maliny nebo rybíz. Klíčová je mírně kyselá chuť ovoce, která tvoří kontrast ke sladkému těstu i bezé. Lze přidat i krémovou náplň podle nálady a sezónní nabídky.

Srovnání různých druhů ovoce pro koláče

Druh ovoceChuťový profilIdeální kombinace
ŠvestkySladkokyselé, šťavnatéKřehké těsto a bezé
JablkaJemně kyseléMáslová drobenka
RybízVýrazně kyselýPřídat cukr navíc

Na co nezapomenout při přípravě piškotového těsta

  • Těsto potřbuje opravdu studené máslo, aby bylo křehké.
  • Šlehání bílků do pevné pěny zajistí nadýchaný koláč.
  • Nedílnou součástí je citronová šťáva v bezé pro lepší stabilitu a chuť.
  • Švestky dejte slupkou dolů – zachovají si tvar a šťávu.

Když o nich přemýšlím, někdy si koláč upeču jen pro tu chvíli, kdy uslyším křupnutí pusinky a ucítím sladko-kyselou šťávu švestek. Nikdy nezbude ani drobek, což je pro mě důkaz, že tahle kombinace je neodolatelná – a to nejen pro děti.

Co si zpevněte: Od sucharů až po slavnostní koláče

Naše piškotové těsto prošlo od svých cestovatelských začátků dlouhou cestu. Dalo vzniknout receptu, který dokáže spojit generace nad slavnostně prostřeným stolem. Díky švestkám, křupavému bezé a drobence vzniká koláč, co uchvátí všechny smysly. Sezónní pečení nikdy nebylo chutnější a hravější, ať už sáhnete po kterémkoli ovoci, které domov právě nabízí. Než koláč zmizí z plechu, ozve se v kuchyni jen spokojené "mňam" a zvědavé dotazy po receptu.

Ji už sdíleno 0 čtenáři. Jedním klepnutím nám pomůžete růst. Děkujeme vám.

Doporučené články

Šarlotka versus jablečný koláč: Jaký je mezi nimi opravdu rozdíl

Šarlotka versus jablečný koláč: Jaký je mezi nimi opravdu rozdíl

Objevte, čím se šarlotka liší od jablečného koláče. Srovnáme přípravu, historii i chuť a poradíme, který z těchto koláčů zvolit na slavnostní stůl či domů ke kávě.

841 11
Podzimní aroma skořice a jablek: nejlepší mini koláče, které roztají každého melancholika

Podzimní aroma skořice a jablek: nejlepší mini koláče, které roztají každého melancholika

Domácí kuchyně a vaření z lesa
618 9
Vůně skořice a dýně: lahodné buchty, které zpříjemní váš podzim podle jednoduchého receptu

Vůně skořice a dýně: lahodné buchty, které zpříjemní váš podzim podle jednoduchého receptu

Domácí kuchyně a vaření z lesa
1612 6
Tradiční koláč s tvarohem a broskvemi: tipy na dokonalou chuť i konzistenci

Tradiční koláč s tvarohem a broskvemi: tipy na dokonalou chuť i konzistenci

Domácí kuchyně a vaření z lesa
2082 11
Vůně skořice naplní váš domov: lahodné skořicové buchty podle jednoduchého receptu našich babiček

Vůně skořice naplní váš domov: lahodné skořicové buchty podle jednoduchého receptu našich babiček

Úklid a péče o domácnost
855 7
Jednoduchý recept na velmi chutný dezert, který byl populární ve 20. století – olíznete si prsty

Jednoduchý recept na velmi chutný dezert, který byl populární ve 20. století – olíznete si prsty

Domácí kuchyně a vaření z lesa
887 3
Domácí kečup snadno a rychle: Skvělý recept, který zvládne každý

Domácí kečup snadno a rychle: Skvělý recept, který zvládne každý

Domácí kuchyně a vaření z lesa
681 4
Cukety v hlavní roli: vynikající chuťovka s chutnou sýrovou krustou podle jednoduchého receptu

Cukety v hlavní roli: vynikající chuťovka s chutnou sýrovou krustou podle jednoduchého receptu

Domácí kuchyně a vaření z lesa
1315 8
Neuvěřitelně lahodný italský dort: snadná příprava a chuť jako v ráji

Neuvěřitelně lahodný italský dort: snadná příprava a chuť jako v ráji

Domácí kuchyně a vaření z lesa
810 4
Sladká lasagne se švestkami: originální dezert, který všechny překvapí. Jednoduchý recept

Sladká lasagne se švestkami: originální dezert, který všechny překvapí. Jednoduchý recept

Recepty z hub a lesních plodů
752 4
Tajemství babiččiných karbanátků: jaké koření je přidat pro dokonalou chuť?

Tajemství babiččiných karbanátků: jaké koření je přidat pro dokonalou chuť?

Domácí kuchyně a vaření z lesa
755 9
Jogurtový zázrak: jednoduchý, zdravý a chutný koláč, který vás překvapí chutí

Jogurtový zázrak: jednoduchý, zdravý a chutný koláč, který vás překvapí chutí

Domácí kuchyně a vaření z lesa
702 3

Komentáře