
Mrkvový dort patří k nejoblíbenějším domácím dezertům podzimu. Vláčné, nadýchané těsto spojené s jemně nakyslým citronovým krémem dokáže vykouzlit tu pravou útulnou atmosféru. A právě tenhle dort je ideální volbou nejen pro začátek sezóny. Víte, že první zmínka o mrkvovém dortu sahá až do roku 1827? Připravte si čaj, pohodlně se usaďte – nač se těšit najdete v následujících řádcích.
Mrkev – základ dokonalého těsta
Základem pro pořádný mrkvový dort jsou vždy čerstvé a šťavnaté mrkve. Nešetříme jimi, protože mrkev dodává dortu vláčnost a příjemnou sladkost. Pro ještě lepší chuť a texturu přidejte čerstvý ananas – přirozeně osladí a zvláční každé sousto.
Nadýchanost a vláčnost: Tajemství v ingrediencích

I osvědčený recept můžete vylepšit pár triky. Kromě mrkve a ananasu zkuste přidat jablko, rozinky, ořechy nebo třeba kandovanou pomerančovou kůru. Pokud toužíte po troše exotiky, sáhněte po kokosové strouhance. Koření jako skořice a vanilka nádherně podtrhnou podzimní charakter dezertu.
Mrkvový dort se poprvé objevil v kuchařské knize z roku 1827 v německy mluvícím kantonu Aargau ve Švýcarsku.
Mrkvový dort a jeho místo mezi oblíbenými dezerty
Popularita tohoto dezertu dlouhá léta rostla. Během druhé světové války nahradil v Británii díky své sladkosti chybějící cukr a v 60. a 70. letech se stal téměř legendou kaváren. Dnes se mrkvový dort řadí mezi pět nejžádanějších dezertů ke kávě nebo čaji a často nechybí v nabídce moderních podniků.
Srovnání oblíbenosti dortů v Británii
Název dortu | Pozice v žebříčku |
---|---|
Mrkvový dort | Top 5 |
Čokoládový dort | Top 3 |
Citronový chlebíček | Top 5 |
Krém – srdce každého mrkvového dortu
Správná volba krému povznese dort na úplně novou úroveň. U nás doma vede citronový krém ze smetanového sýru a másla. Tato kombinace je jemná, lehce nakyslá, a krásně vyvažuje sladkost mrkve a ananasu. Pokud toužíte po originálním zážitku, můžete zkusit krémy ze šlehačky nebo mascarpone.
Recept: Mrkvový dort s citronovým krémem krok za krokem
- 3 střední mrkve (cca 2 šálky, hrubě strouhané)
- 1 šálek čerstvého ananasu (jemně nakrájený)
- 2 šálky polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička skořice
- 1 balení vanilkového cukru
- špetka soli
- 4 vejce
- 1 šálek cukru
- 1 šálek rostlinného oleje
Nastrouhejte mrkev nahrubo a smíchejte ji s ananasem. V samostatné misce zkombinujte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici, vanilkový cukr a sůl. Ve větší míse šlehejte vejce s cukrem do pěny a pak postupně vsypte suché přísady. Přidejte olej, promíchejte a nakonec vmíchejte mrkev s ananasem. Hmotu přesuňte do formy (22–24 cm čtverec nebo 26 cm kulatá) vyložené pečícím papírem. Pečte na 180 °C asi 45 minut – zkouška špejlí napoví, jestli je hotovo. Po upečení a vychladnutí namažte krémem.
Krok za krokem: Krém z citronu a smetanového sýra
- 200 g změklého másla
- 200 g moučkového cukru
- 400 g smetanového sýra na pečení
- šťáva z jednoho citronu
Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny. Pomalu přidávejte smetanový sýr a na závěr citronovou šťávu. Krém schlaďte a poté rovnoměrně rozetřete na vychladlý dort.
Volitelné ingredience pro osobitý twist
- Rozinky – sladká ovocná nota
- Ořechy (vlašské, lískové) – křupavost a výživa
- Kandovaná pomerančová kůra – harmonické aroma
- Kokosová strouhanka – exotický podtón
- Jablka – další chuťový rozměr
Každá kombinace nabídne trochu jiné zážitky, záleží jen na náladě a obsahu spíže. Právě tahle tvárnost dělá z mrkvového dortu stálici nejen podzimu.
Ze své zkušenosti vím, že nejlépe chutná ještě vlahý a s čerstvým citronovým krémem. Pokaždé z něj zmizí poslední kousek dřív, než se stihnu otočit – atmosféra voňavé kuchyně a první podzimní dny vytvoří z tohoto dortu nezapomenutelný zážitek.
Co si odnést do kuchyně
Kvalitní suroviny, šťavnatá mrkev, trocha fantazie v dochucení a nezapomenutelná chuť citronového krému – to jsou hlavní pilíře úspěchu. Více než dvě stě let patří mrkvový dort k oblíbeným způsobům, jak si osladit podzim. Naložte pořádnou porci na talíř, užijte si jeho vláčnost a podělte se v komentářích, jaký twist mu doma dáváte právě vy.
Komentáře